مقدم بودن شناخت و تحلیل

پ ن : ابزارها نمی توانند بی سوادی ما را در عدم شناخت مسله پوشش دهند

نمیشود بدون شناخت دقیق یک مسله و یا تحلیل آن سریع دست به اقدام زد. نمیدانم شما در چه رشته ای تحصیل کرده اید ولی در رشته ی مهندسی نرم افزار درسی داریم تحت عنوان مهندسی نرم افزار که یک درس ۳ واحدی است (الان نمیدونم باشه یا نه) . توی این درس یاد می گیریم قبل از اینکه دست به طراحی نرم افزار برای یک مجموعه یا سازمان کوچک یا بزرگ بزنیم مشکل و مساله آنجا را بفهمیم بعد یاد میگیریم که یک سری سوالات استاندارد را از کارمندان و مدیران اونجا بپرسیم مثل اینکه چرا به نرم افزار نیاز دارید و الان چه مشکلاتی دارید و فرآیند و چارت سازمان شما چگونه است. بعد از مصاحبه سراغ سناریو می رویم و بعد تحلیل سیستم که اگر به روش RUP و با متدولوژی شی گرا بخواهیم آن را تحلیل کنیم باید از ابزارهایی مثل Rational Rose و … استفاده کنیم و تحلیل های قدیمی یا ساخت یافته هم بر اساس DFD بود. میشه این تحلیل ها ر ا هم به شکل Data Model تحلیل کرد یعنی ما کاری به شی و Use Case ها نداشته باشیم و با نمودار ER سعی کنیم موجودیت های سازمان را یافته و بر اون اساس سیستم را تحلیل کنیم که واقعا اگر بخواهیم یک تحلیل درست و حسابی انجام دهیم باید خیلی وقت بگذاریم ولی خوبی این کار اینه که بعدا اگر روالی در سیستم عوض شد ما قبل از دستکاری کدنویسی تحلیلمان را در مرتبه بالاتر عوض میکنیم و این تغییرات را از بالا به پایین اعمال میکنیم.

در سیستمهای نرم افزاری کنونی به خاطر ضعف تحلیل و مستندات نرم افزار، ما به جای اینکه با یک سیستم نرم افزاری مناسب و ساده و سریع سروکار داشته باشیم با یک هیولای دفورمه شده مواجهیم و جالب اینه که هیچ کس هم جرات نمیکنه کدهاشو عوض کنه سیستم تحلیل نداره و یا تحلیلش توی مغز برنامه نویس اولش بوده که الان رفته خارج از کشور! به تجربه برام ثابت شده که یک سیستم ناکارآمد به مراتب بدتر از روال دستی و کاغذی است و اعصاب همه را خورد خواهد کرد.

قصدم این نیست که در مورد تحلیل نرم افزار صحبت کنم این فقط یک مثال معمولی بود ولی وقتی یک دانش آموخته نرم افزار بعد از تعریف مساله توسط مشتری سریع دست به کد میشه و سی شارپ  و SQL رو باز میکنه  حالم خراب میشه شبیه مهندسی که بدون نقشه و تحلیل و اندازه گیری سریع با کارگرها راه بیفته و فنداسیون بزنه و بتن ریزی کنه سوال اینه که چرا تو مهندسی عمران این کار غیر قابل تصوره ولی در مهندسی نرم افزار بارها این اتفاق می افته؟

میخواستم چیز دیگری بنویسم.

میخواستم بگم اگر ما میخواهیم مثلا حسابداری یاد بگیریم سریع توی نرم افزارها و ابزارهای حسابداری شیرجه نزنیم و اصول حسابداری را بخوانیم و با دفاتر مالی آشنا بشیم و در آخر مشغول نصب فلان نرم افزار مالی و حسابداری شویم.

اگر میخواهیم BI یاد بگیریم سریع توی Power BI و EXCEL شیرجه نزنیم و بریم مفهوم هوش تجاری و یا Data Warehouse و . .را بفهمیم و اصلا بفهمیم که شاخصهای مهم یک کسب و کار یا همون KPI چیه و اصلا چی رو باید اندازه بگیریم؟ و چی رو اندازه نگیریم؟ نمیشود یک متر دستمان بگیریم و همه چی رو اندازه بگیریم .

اگر میخواهیم طراح گرافیک خوبی بشویم اصول تبلیغات و یا روانشناسی رنگ ها و ترکیب رنگها را بخوانیم بعد فتوشاپ رو نصب کنیم

این رو دوباره بگم که ابزارها بیسوادی ما رو پوشش نمیده واگر بدون شناخت و بدون مطالعه ی اولیه سریع رفتیم سراغ نصب ابزارهای مختلف یه جایی این بیسوادی ما میزنه بیرون و آبرومون میره.

اینجا دو ایراد از من میشه گرفت اول اینکه من عملگرا نیستیم و سریع نمیخوام وارد عمل بشم و ایراد دوم اینه که وقتمون تلف میشه! که این اشتباهه اگر ما در هر کاری تحلیل درست و خوبی داشته باشیم در بلند مدت توی وقتمون صرفه جویی میشه و چیزی نمیسازیم که بعدا خودمون ازش سر درنیاریم. به قول اون ضرب المثل صدبار گز کن یک بار ببر . نه اینکه با آزمایش و خطا ۱۰۰ بار یه پارچه ای رو برش بدی. این وقتمون تلف میشه جمله ی باحالیه شما رزومه افراد حرفه ای صاحب سبک را نگاه کنید ۱۵ سال برنامه نویس فلان سیستم ۲۰ سال طراح گرافیکی ۲۱ سال سابقه ی فلان . اونوقت ما با دو سال و سه سال سابقه میگیم وقتمون تلف میشه و سریع میخواهیم به بقیه برسیم.

پ ن : این ها را اینجا  برای خودم نوشتم که یادم بماند. قصدم موعظه کردن نیست من هم مثل همه ی شما شهوت دست به عمل شدن بدون تحلیل رو دارم میخواهم زود نرم افزارهای مورد نیازم را نصب کنم و توی کار شیرجه بزنم. ولی عقل بالغم هر بار یقه م را میگیرد و می گوید صبر کن . دو نفر در وجودم زندگی میکند یکی از آنها عجول و پرشور است ویکی دیگر صبور و منطقی با دومی میخواهم بیشتر دوست باشم و هر بار که به حرفهایش گوش کرده ام موفق شده ام.

منتشرشده توسط

Donkishot

فواد انصاری هستم کسی که تمام طول عمرش در مقایسه با عمر هستی و قدمت زندگی به اندازه ی چشم بر هم زدنی نیست و زندگیش یک سنگریزه ی کوچک بین دو عدم و دو سیاهچاله است. ولی این سنگریزه میخواهد خود به زندگیش معنا دهد و آن را باز تعریف و تغییر شکل دهد. foad.ansary@gmail.com

3 دیدگاه برای «مقدم بودن شناخت و تحلیل»

  1. فواد جان به شدت موافق هستم. البته تو یک سطح بالاتر خود هوش تجاری و تحلیل داده‌ هم خودش نقش ابزار را داره.
    ما ابزارها را یاد می‌گیریم و خیلی وقت می‌گذاریم ولی مشکل این است که مساله واقعی نداریم. واقعیت اینه که بعد از به وجود اومدن مشکل خود به خود آدم ابزارها را یاد می‌گیره.
    مثلاً من خودم خیلی تلاش می‌کردم HTML‌ و CSS یاد بگیرم ولی نمیشد ولی روزی که مجبور شدم برای اینکه پول و مشتری بیشتری جذب کنم مطلبی که در سایت وردپرسی نوشتم را در عرض چند ساعت ویرایش کنم به خودم فشار آوردم و کمی یاد گرفتم.
    من فکر می‌کنم اول چالش برای خودمان تعریف کنیم و بعد دنبال یادگرفتن ابزارها باشیم. چون واقعیت آنقدر آدم با استعداد و باسواد و بامهارت در زمینه فنی و غیرفنی در اطرافم می‌بینم که به خاطر نبودن “مساله‌” بیکار می‌گردند.

    1. علی جان من هم فکر میکنم باید اول مساله و مشکل داشته باشیم بعد بریم سراغ راه حل و برای حلش هر چیزی که لازم بود یادبگیریم اینطوری یادگیری ما هم عمیق تر میشه. قصدم از نوشتن این پست این بود که اگر قراره چیزی یاد بگیریم عمیق تر یاد بگیریم و از کنار تحلیل و مطالعه بی توجه رد نشیم . به این فکر نکینم که تحلیل باعث میشه که ما کند بشیم یا اگر زودتر بریم سراغ پیاده سازی یا ساخت کارمون با ارزشتره. مهندس باید قدم اولش تحلیل باشه و گرنه تسلط بر ابزار شبیه تسلط بر متر و خط کشه – ما باید بدونیم چه چیزی رو میخواهیم اندازه بگیریم. برنامه نویس از دیدگاه من کسیه که مهندسی نرم افزار رو میفهمه و همینطور طراحی الگوریتم رو بلده و گرنه تسلط بر Syntax کار زیاد دشواری نیست. یک طراح گرافیگ هم صرفا کسی نیست که فقط فتوشاپ بلده. میخواستم این موارد رو یادآور بشم تو این پست . حالا نمیدونم چقدر تونستم منظورم رو برسونم

  2. ما با یک مسئله مهم دست به گریبانیم.
    نظام آموزشی ما اساسا «پاسخ محور» است و نه «سؤال محور». ما در طول سال ها می آموزیم پاسخ ها را ببینیم و درکی از دیدن مشکلات و سؤالات نداریم یا دربهترین حالت به ندرت داریم. قبلا اشاره کردم که کُشنده ترین مشکل آن است که راه حل مشکل را پیش ببرد و البته می برد. تکیه بیش از حد به راه حل ها و ندیدن اصل مشکلی که باید حل شود، بزرگترین دروازه برای ورود به رویکردی مغلطه آمیز است.
    با مهر
    یاور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *