پادکست رواق و اگزیستانسیالیسم

اولین بار با خواندن کتابهای سارتر و کامو با فسفه ی اگزیستانسیال آشنا شدم. البته چندان که باید و شاید بود آن را نفهمیدم و همچنان در گوشه ذهنم باقی مانده بود. شاید مهم ترین کتابی هم که در این زمینه خوانده ام کتاب اصالت بشر نوشته ی سارتر و ترس و لرز نوشته ی کی یرکگارد است.

البته در خیلی از آثار متفکران ردپای این فلسفه وجود دارد و شاید معروفترینشان هایدگر، کی یر کگارد، داستایفسکی و نیچه باشد. از ورژن های وطنی هم میتوان به خیام اشاره کرد. الان که فکر میکنم با خودم میگویم که ای کاش من مطالعه ی خودم را با آثار هایدگر شروع میکردم تا درک عمیق تری از این تفکر پیدا میکردم، یعنی کاری که پوریا دوستم انجام داده است. پوریا همکلاسی سابق دوران راهنمایی منه! یک رفیق خوب کتابخوان که زبانهای انگلیسی و فرانسه و ایتالیایی  و اسپانیولی رو بلده و البته همیشه از صحبت کردن باهاش لذت میبرم.

سه یا چهار سال پیش با پوریا یک کانال تلگرامی رو راه انداخته بودیم به عنوان اگزیستانسیالیست که سعی میکرد این فلسفه رو معرفی کنه ولی نیمه کاره رهاش کردیم.

یک حسرت دیگه دارم اینکه چرا وقتی کتاب روان درمانی اگزیستانسیالیسم رو از پوریا صفر پور گرفتم نخوندمش و بعدا پوریا گفت من کتاب رو لازم دارم و من هم گفتم الان موقع مناسبی برای خوندن این کتاب نیست و به همین خاطر پسش میدم.

از این گذشته من تازگی ها با پادکست رواق آشنا شدم پادکستی که فرزین رنجبر اون رو منتشر میکنه. یک گوینده ی حرفه ای رادیو با لحن و صدای دلنشین که سعی میکند مفاهیم عمیق اصالت وجود را به سادگی برای مخاطبش توضیح بدهد.

تا الان نصف اپیزودهای پادکست رواق رو گوش دادم و یکی از اپیزودهای فرعی اون رو خریدم به شما توصیه میکنم که پادکستهای رواق رو گوش بدید و با خرید اپیزودهای فرعی با مبلغ ناچیز ۵ هزار تومان به ادامه راه این پادکست کمک کنید، اپیزودهای فرعی مطالبی در خصوص اپیزودهای اصلی بیان میکند والبته سعی میکنه با مثالهای روزمره ما را بیشتر با این مفاهیم آشنا کند.

اما چرا پادکست رواق حسرت من را برای نخواندن کتاب یالوم کمرنگ کرد؟ چون بنیان پادکست بروی کتاب روان درمانی اگزیستانسیالیست اثر یالوم بنا نهاده شده است و در واقع رواق شرح و تفسیر همین کتاب است البته با ذکر مثال های مختلف و..

اما اصلا این فلسفه چیست و چرا باید دنبال آن رفت؟ نمیدونم شما فایل فرشته ی مرگ آقای شعبانعلی را شنیده اید یا نه ولی اگر نشنیدید حتما گوش کنید. چنین تصویری از زندگی و چنین تلاشی که در فرشته ی مرگ است از باور اگزیستانسیالیست نشات میکیرد.

اما اشتباه نکنید، مقصود این فلسفه تزریق اعتماد به نفس کاذب و انگیزه ی بی پشتوانه نیست و اصلا شبیه مزخرفات ناپلئون هیل شیاد نیست. بلکه به ما زندگی اصیل و اصیل زیستن را یاد میدهد. در فلسفه ی اگزیستانسیالیست ما با چهار اضطراب وجودی سروکار داریم: تنهایی، پوچی، آزادی و مرگ. اظطراب هایی که در وجود ما مکانیزمهای دفاعی را به وجود می آورد و ما را با صدها مشکل روان نژندی مواجه میکند.

روان درمانی اگزیستانسیالیست به ما کمک میکند که به تعبیر مصطفی ملکیان یک زندگی اصیل داشته باشیم ونه یک زندگی عاریتی، فلسفه ای جدید برای انسانهای عصر جدید که ترسهای خود را شناخته و از کنار آن عبور میکنند چرا که خوب میداندد که تنهای تنهایند.

این ها رو به عنوان منابع خوب یادگیری میتونید دنبال کنید

روان درمانی اگزیستانسیالیسم یالوم
انسان در جستجوی معنا اثر ویکتور فرانکل
نظریه انتخاب گلاسر
پادکست رواق
درمان شوپنهاور اثر یالوم و البته آثار فیلسوفان و نویسندگانی که در این بلاگ اسمشان برده شد

منتشرشده توسط

Donkishot

فواد انصاری هستم کسی که تمام طول عمرش در مقایسه با عمر هستی و قدمت زندگی به اندازه ی چشم بر هم زدنی نیست و زندگیش یک سنگریزه ی کوچک بین دو عدم و دو سیاهچاله است. ولی این سنگریزه میخواهد خود به زندگیش معنا دهد و آن را باز تعریف و تغییر شکل دهد. foad.ansary@gmail.com

13 دیدگاه برای «پادکست رواق و اگزیستانسیالیسم»

  1. اخیراً هم خانم دکتر سپیده حبیب کتاب هستی رو از رولو می و چند نفر دیگه ترجمه کردن که میتونه منبع خوبی در این زمینه باشه. این کتاب بیشترین تاثیر رو روی یالوم برای ورود به این حوزه داشته.
    دو نقل قول درباره این کتاب:
    «این کتاب چشم‌اندازی نو به‌روی روان‌کاوی و روان‌درمانی می‌گشاید که همانا چشم‌انداز پرسش غایی بشر است، پرسش درباره‌ی طبیعت بشر و جایگاهش در درون همه‌ی واقعیت.»
    ـ پل تیلیش، دانشگاه هاروارد

    «بهترین سرآغاز موجود برای امریکایی‌هایی که پدیدارشناسان و اگزیستانسیالیست‌های اروپایی سردرگمشان کرده‌اند. پادزهری قوی در برابر پیش‌پاافتادگی و سطحی‌نگری در روان‌شناسی.»
    ـ آبراهام مزلو

    کتاب عشق و اراده رولو می هم میتونه خیلی آموزنده باشه.

  2. فواد عزیز
    ممنون برای معرفی پادکست رواق.
    نشنیده بودمش پیش از این.
    میدونم گوش دادن به رواق تا حدی شوق و نیازت رو برای خوندن کتاب یالوم کمرنگ کرده
    ولی از این تریبون بهت قول میدم که اخر هفته اینده کتاب دوباره به دستت برسه ☺
    من امسال تو سبد کتاب های روانشناسی، چند کتاب از یونگ رو در دست مطالعه دارم و احتمالا کاری با کتاب یالوم نخواهم داشت.

  3. سلام. فواد عزیز
    پادکست‌هایی رو که معرفی میکنی دوست دارم. مثلن علی رغم اینکه به سایت جادی سر میزدم یا کورس پایتون‌ش رو به خواهرم معرفی کردم و اتفاقن خواهرم جواب گرفت. (البته با مشورت صدرا)، ولی رادیو گیک رو بعد از پست تو دنبال کردم. مهم‌تر از اون پیشنهادی بود که دادی و چقدر خوب بود. گوش کردن پادکست هنگام رانندگی به جای خیلی کارای دیگه (حتی موسیقی، بعضی وقت‌ها) . حتمن پادکست رواق رو امتحان خواهم کرد.
    جمله‌ی آخرم شاید خیلی مرتبط به پست تو نباشه ولی تو پادکست‌های فلسفی، لوگوس رو (که احتمالن میشناسی) خیلی دوست دارم و با دقت، حامد قدیری رو گوش میدم. گفتم شاید بدرد دوستان تازه وارد شده به دنیای پادکست (مثل خودم) بخوره.

  4. من بعد از اینکه سه بخش اول کتاب روان درمانی اگزیستانسیال رو خوندم با پادکست رواق آشنا شدم و بعد از گوش دادن به هفت اپیزودش و مقایسه با کتاب تصمیم گرفتم که به قول محمدرضا سراغ منابع دست چندم از یه موضوعی نرم، تازه اونم منبعی که توسط شخصی تهیه شده که احتمالا حتی تحصیلات روانشناسی هم نداره و انقدر با دقت کلامی پایین صحبت میکنه (درسته که تحصیلات نمیتونه لزوما ارتباط مستقیمی با فهم یه موضوع داشته باشه ولی تو این زمینه واقعا مهم هست). به کسانی هم که خوندن کتاب روان درمانی براشون سخت هست (خود من هر بخشی رو دو بار میخونم) میگم بهتره سراغ کتاب “درمان شوپنهاور” یا “مساله اسپینوزا” برن به جای گوش دادن به این پادکست.

    1. کتاب روان درمانی یالوم و همچنین درمان شوپنهار رو دارم و میخوام بخونمش. بر خلاف شما بنده از پادکست رواق بسیار خوشم اومده و یکی از حامیان مالی این پادکست نیز هستم (در حد توانم) .به هر حال ممنونم از کامنتی که گذاشتید.

  5. مدتی هست که شنونده پادکست رواق هستم و مطالعات جسته گریخته ام نتوانسته بود مثل این پادکست انگیزه مطالعه هدفمند در مورد این موضوع ایجاد کنه. شنیدن اسپیناف ” وقتی نیچه گریست” در دورانی بحرانی از زندگیم، بسیار اثربخش بود.
    ممنون از مطلب خوبتون و منابعی که معرفی کردین.

    1. من هم اسپیناف وقتی نیچه گریست رو گوش دادم(۱۸ قسمت) ولی ورژن کاملش رو نخریدم (۵۰ قسمت). هنوز نتونستم فرصتی برای گوش دادن نسخه کاملش پیدا کنم. روایت جذاب فرزین رنجبر به من هم حس خوبی میده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *